Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ

Ω! Γλυκύ μου έαρ.
Γλυκύτατον μου τέκνο,
που έδυ σου το κάλλος.

Η πιο συναισθηματικά φορτισμένη ίσως στιγμή του Θείου Δράματος. Σ’ αυτή τη στροφή, η Παναγία δε θρηνεί ούτε το Χριστό, ούτε τον Υιό του Θεού. Στα δικά μου αυτιά ακούγεται ο θρήνος της μάνας, μιας οποιασδήποτε μάνας, ίσως και πατέρα, μπροστά στο χαμένο παιδί του.

mourn

Ο αβάσταχτος πόνος του να χάνεται το σπλάχνο σου πριν από εσένα. Ο λόγος πάντα είναι αδιάφορος. Είτε είναι ένας Ιούδας, είτε μια αρρώστια, είτε ένα ατύχημα, είτε μια σφαίρα, είτε η πείνα δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Έχει συμβεί ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στη ζωή ενός γονιού. Το απολύτως απευκταίο. Ένα μεγάλο κενό, μια μαύρη τρύπα ρουφάει όνειρα, χαρές, προσδοκίες, φως. Ένα βίαιο κόψιμο του βλασταριού που μέχρι πριν λίγο τεντονόταν πιο ψηλά από σένα προς τον ουρανό. Μια άνοιξη χαμένη. Το καλοκαίρι που δε θά ‘ρθει ποτέ. Το τέλος της ζωής. Η απόλυτη απώλεια. Συγκλονιστική, συντριπτική και πολλές φορές, δικαιολογημένα, αβάσταχτη…

Έτη φωτός μακριά, σ’ ένα άλλο σύμπαν, υπάρχουν οι στιγμές που ζούμε με τα παιδιά μας. Δεν έχει καν σημασία αν είναι χαρούμενες, κουραστικές, βαρετές, συναρπαστικές. Είναι απλώς οι στιγμές που είμαστε μαζί, που είναι μαζί μας. Η κάθε μια μοναδική, χωρίς επιστροφή. Όλες πολύτιμες, δωρισμένες και φωτισμένες από αυτά τα υπέροχα πλάσματα με το λαμπερό βλέμμα και την καθαρή καρδιά. Μια καθημερινή ανά(σ)ταση που δε μας τη χρώσταγε κανείς. Ρουφήξτε τες, αγαπήστε τες, ΖΗΣΤΕ ΤΕΣ!

image

Advertisements

19 thoughts on “Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ

 1. Κωσταντινε ποσο χαρηκα που σε γνωρισα! Υπέροχο, απλα υπεροχο το κειμενο σου, καλη Ανασταση να εχεις και να χαιρεσαι τις γυναικες σου

  • apotingonia says:

   Επίσης. Εύχομαι να περάσετε πολύ καλά κι αξέχαστα. Ευχαριστώ για τις ευχές και εκ μέρους των γυναικών και του “παιδιού”.

 2. Σε ευχαριστώ για αυτό το κείμενο! Καλή Ανάσταση Κωνσταντίνε, σε εσένα, στο κορίτσι και στα βλαστάρια σας…

 3. Litsa says:

  Κωνσταντίνε καταπληκτικός όπως πάντα. Τα κείμενά σου έχουν πάντα κάτι να μου δώσουν… Μου προσφέρουν μηνύματα απλόχερα!
  Καλή Ανάσταση!

 4. veraowlmommy says:

  Πολύ όμορφο και αληθινό κείμενο, μας αγγίζει όλους..
  Καλά να περάσετε Κωσταντίνε, καλό Πάσχα!

 5. Όλγα Χατζηχρίστου says:

  πολύ αληθινά τα λόγια σου και δυστυχώς τα ξεχνάμε … ξεχνάμε ότι οι απλές, καθημερινές στιγμές είναι από μόνες τους μεγάλος πλούτος.
  Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση εύχομαι!

  • apotingonia says:

   Από μια γωνιά της Ελλάδας που τα “έθιμα” τηρούνται (έχει συννεφιά σήμερα), αντεύχομαι!

 6. Εύχομαι στην οικογένειά σου ένα Πάσχα που θα σας χαρίσει πολλές και όμορφες αναμνήσεις. Σου γράφω ακούγοντας την καμπάνα να χτυπά πένθημα… φέτος λειτούργησε κάτι μέσα μου αντιδραστικά απέναντι στην θρησκεία… αρνητικά…τολμώ να πω ότι απ’ όσα έχω ακούσει μόνο το κείμενο σου με άγγιξε! Κι όχι δεν μετανιώνω απλά μου δίνεις περισσότερη τροφή για σκέψη. Σε ευχαριστώ Καλή Ανάσταση! Callie by Anthomeli

  • apotingonia says:

   Callie, σε καταλαβαίνω απόλυτα. Η σχέση με τη θρησκεία και για μένα είναι σαν όλες τις άλλες σχέσεις, με τα πάνω και τα κάτω της. Ίσως όταν εξανθρωπίζεται γίνεται λίγο πιο προσιτή και ίσως ίσως και πιο ουσιαστική. Αλλά πάντα όλα αυτά είναι τελείως προσωπικά θέματα. Καλά να περάσετε όλο το Ανθομέλι όπως κι αν αισθάνεστε!

 7. gorgw says:

  Μια αβάσταχτη συγκινητική ομορφιά το κείμενο σου, να σου ευχηθώ Καλή Ανάσταση!

 8. talibanoula says:

  αχ αυτη η απώλεια…η χειρότερη που μπορεί να βιώσει άνθρωπος..ουτε στη σκέψη δεν αντέχω….αν είχα μόνο μια ευχή θα ταν κανένας γονιός να μην ξανακηδέψει παιδί και για κανέναν λόγο…

  Καλή Ανάσταση και καλή ανάταση για όλους μας!

 9. Flora says:

  Εύχομαι αυτή η ανάσταση να δυναμώσει την αγάπη στην καρδιά μας τόσο πολύ, ώστε όλοι οι φόβοι του μυαλού να σβήσουν! Καλή αγάπη λοιπόν Κωνσταντίνε, με τα εκπληκτικά σου κείμενα!

  • apotingonia says:

   Λέω να προσπαθήσουμε οι ίδιοι, μ’ όποιον τρόπο και όσο μπορούμε, να κάνουμε τις ευχές μας αληθινές.

 10. apotingonia says:

  Έχεις πολύ δίκιο. Η γιαγιά μου ρώταγε αν έφαγε ο Βασιλάκης. Η γιαγιά 85 και ο «Βασιλάκης» 60!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s