Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΡΚΑ!

Καλημέρα! Καλή χρονιά! (που πολύ αμφιβάλλω δηλαδή)

Celebration

Νά ‘μαστε λοιπόν στον καινούργιο χρόνο…

Γιατί λοιπόν κάθε φορά υποδεχόμαστε το νέο χρόνο με την αγωνία ανυπόμονου ερωτευμένου στημένου στο ραντεβού του και περιμένουμε πώς και πώς να στείλουμε τον προηγούμενο στον αγύριστο; Γιατί ο νέος χρόνος απεικονίζεται σαν ένα γλυκό μωρό κι ο παλιός σαν ένα χούφταλο που αποχωρεί κλωτσηδόν; Γιατί ποτέ δε λέμε “Αχ! ας μην τέλειωνε αυτός ο χρόνος! Ας κρατούσε μερικούς μήνες ακόμα”;

Και για πέστε μου: αυτός που ξαποστέλνουμε δεν είναι ο ίδιος που με τόση λαχτάρα αναμέναμε πριν ένα χρόνο ακριβώς; Θυμάστε; Ναι, ναι, αυτόν που υποδεχτήκαμε πέρσι με φιλιά, αγκαλιές, προπόσεις και χαμόγελα; Και σάμπως το ίδιο δεν παθαίνουμε δεκαετίες τώρα; Πώς μας πείθει κάθε φορά αυτός ο κερατάς ότι άλλαξε; Λέμε για το “δις εξαμαρτείν”. Αμ μετά το δεκάκις, εικοσάκις και δε συμμαζεύεται πώς να μας πει κανείς; Στόκους, τούβλα; Γιατί μετά από τέτοιο εμπαιγμό, κάθε χρόνο, για όσα χρόνια κουβαλάει ο καθένας μας στην πλάτη του, το να σε λένε απλώς “ουκ σοφό”, το λες και φιλοφρόνηση.

Μήπως ο νέος χρόνος τελικά είναι μεγάλη μάρκα. Όχι με τη μάγκικη έννοια του όρου. Για μάρκα, όπως λέμε brand στο χωριό μου, μιλάω. Καλά, που πήγε το μυαλό σας; Μμμμ, για σκεφτείτε το λίγο. Τι είναι αυτός ο νέος χρόνος; Είναι ένα brand που σηματοδοτείται από τις ελπίδες, τα όνειρα, τα σχέδια και τις επιθυμίες του καθενός μας. Tις βάζουμε σ’ ένα ιδεατό κουτάκι και το ονομάζουμε “Νέο έτος”. Όπως βάζεις ζάχαρη, βούτυρο, αυγά κι αλεύρι σε μια φόρμα και το ονομάζεις κέϊκ (τη δοσολογία δεν την έχω πρόχειρη, sorry). Πανίσχυρο brand, ακαταμάχητη υπόσχεση! Σας το ξαναλέω, είναι πολύ μεγάλη μάρκα!

Αν είναι έτσι, τότε ο “παλιός ο χρόνος” που πάει κι ας γιορτάσουμε παιδιά, τι σόϊ μάρκα είναι; Ε! λοιπόν, δεν είναι μάρκα! Δεν έχει τη χάρη του νέου του ωραίου. Είναι ο παλιός κι είναι αλλιώς, δηλαδή κάτι πολύ πιο μπανάλ. Είναι αυτό που σ’ οποιοδήποτε project (που λέμε και στο χωριό μου) ονομάζουμε απολογισμό. Είναι  το κοίταγμα στον καθρέφτη, η σύγκριση με το τι είχε το κουτάκι-λίστα πριν δώδεκα μήνες και τι καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε. Σχεδόν πάντα είναι πολύ λιγότερα απ’ όσα υπολογίζαμε. ΟΚ, συμβαίνουν και θαύματα (όχι σε μένα πάντως). Γι αυτό σας λέω: να σας ευχηθώ καλή χρονιά με την καρδιά μου. Τσάμπα είναι. Αλλά μεταξύ μας, πολύ αμφιβάλω.

looking_in_the_mirror

Εγώ το συμπαθώ τον παλιό το χρόνο. Είναι ένας κουτσός που τρέχει κατοστάρι με τον Μπόλτ. Τι ελπίδα έχει; Είναι από χέρι χαμένος. Και ακούει και τα σχολιανά του στο τέλος. Λες και φταίει αυτός που γεννήθηκε κουτσός. Λες και φταίει αυτός που φέτος ξεκινάς με σχέδια να πας γυμναστήριο, να μάθεις κινέζικα, ν΄αλλάξεις αυτοκίνητο, να τρελαθείς στο σεξ και να διαβάσεις τα άπαντα των αρχαίων Ελλήνων. Λες και φταίει αυτός που δε σου κόβει να σκεφτείς ότι ποτέ δεν είναι όλα ρόδινα. Όλο και κάποια προαγωγή θα χάσεις (ενίοτε και ολόκληρη τη δουλειά σου), όλο και κάποιος θ’ αποφασίσει να κάνει παρτίδα με άλλη/άλλον, όλο και κάποια μετοχή θα πάει ανάποδα, όλο και κάποιος καινούργιος φόρος θα κάνει το γκλάμουρ τριήμερο στη Μύκονο, εναλλακτική πεζοπορία στην Πάρνηθα, όλο και κάποιο μερεμέτι θα χρειαστεί εκτάκτως το σπίτι ή το αυτοκίνητο ή, ή, ή. Και το πιο τρομερό: όλο και κάποιος άλλος μη σεβόμενος την επιθυμία σου ν’ αποδημήσεις εις Κύριον με όλους τους γνωστούς και συγγενείς σου ως και τρεις γενιές πριν εν ζωή, θα σε κοροϊδέψει και θα την κάνει πρώτος.

Στο κάτω-κάτω αυτός σου έδωσε έναν ολόκληρο χρόνο να κάνεις ότι γουστάρεις. Τώρα που φεύγει γιατί τον κλωτσάς κι από πάνω, αντί να του λες κι ευχαριστώ; Γι αυτό σκέφτομαι ότι μάλλον από τις χαρές και τις γιορτές στο έμπα, μου φαίνεται πιο σημαντικό να τελειώνει ο χρόνος με ικανοποίηση, έστω και μικρή. Θα μπορούμε τότε να γιορτάζουμε το τέλος της χρονιάς, όπως ο νικητής ενός αγώνα, αποχαιρετώντας τον παλιό χρόνο μ’ ευγνωμοσύνη και ζεστασιά!

The_look_of_satisfaction

Γιατί περισσότερο από το νέο χρόνο, ο παλιός ο χρόνος είμαστε τελικά εμείς.

Advertisements

2 thoughts on “Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΡΚΑ!

  1. Καλή χρονιά! Μας έλειψες Κωσταντίνε…πόσο ωραία τα λες!

    • apotingonia says:

      Καλή χρονιά και σε σένα Γεωργία! Και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είναι ωραία να έχεις φαν που τους λείπεις!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s