ΕΙΜΑΙ TEDdy-boy!

TEDx

Σε λίγο πάλι εκεί. Ανυπόμονος μπροστά στη σκηνή με τον κόκκινο κύκλο.

Θα θυμάμαι πολύ καλά και για πάντα την πρώτη φορά…

Φθινόπωρο 2010. Έχουμε μπει για τα καλά στην κρίση η οποία παύει να είναι απλώς αριθμητική και με διάφορους τρόπους προσωποποιείται και εξατομικεύεται. Το πρώτο μούδιασμα γίνεται όλο και πιο έντονα απογοήτευση, αβεβαιότητα για το μέλλον, αίσθηση αδιεξόδου. Πάνω απ’ όλα, πολλά ερωτηματικά. Όχι “γιατί”, αυτό πάνω-κάτω το ξέρουμε. Αλλά, κοιτάζοντας μπροστά, για το αν, πώς και από ποιους κάτι μπορεί να αλλάξει. Προς το καλύτερο. Εκείνη η πρώτη μου συμμετοχή σε ένα TEDx event άλλαξε σημαντικά την οπτική μου, νομίζω για πάντα. Θυμάμαι ακόμα το εθνικό ψυχογράφημα του Ράμφου, την εξαιρετική ανάλυση του Δοξιάδη και το εκτονωτικό κλείσιμο ενός χαρισματικού δημάρχου (Τσουκαλάς). Τους επόμενους μήνες, χρόνια, ακολούθησαν δεκάδες θεάσεις ομιλιών. Ίσως γράψω ποιες ξεχώρισα και γιατί, μια άλλη φορά…

Μπορεί πια κανείς να διαβάσει αρκετά αναλυτικά το τι είναι αυτή η μέρα για όσους συμμετέχουν, π.χ. εδώ από τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο. Πιστεύω ότι ο Θ.Γ. έχει απόλυτο δίκιο για την όσμωση και τις ενδορφίνες. Γι αυτό κι αυτές τις ελάχιστες μέρες του χρόνου τις περιμένω με ανυπομονησία. Όπως κάποτε τη μέρα της σχολικής εκδρομής. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Η εμπειρία όλων αυτών των ομιλιών είναι ή τουλάχιστον μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντική. Πρόκειται για ανθρώπους που ή έχουν διαπρέψει στο χώρο τους, ή έχουν ξεπεράσει αυτά που κάποτε ήταν τα όρια τους, ή στέκονται στην πρωτοπορία της εξέλιξης, είτε μιλάμε για επιστήμη, είτε για τέχνη, είτε για τεχνολογία, είτε για οικονομία, είτε για την ίδια την κοινωνία. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, απ’ όλον τον κόσμο, άντρες και γυναίκες. Άνθρωποι με καινούργιες ή διαφορετικές οπτικές. Πάνω από όλα κάποιοι που κάποια στιγμή στη ζωή τους αποφάσισαν να κάνουν κάτι. Αυτή άλλωστε είναι και η πιο κοινή φράση που βγαίνει από το στόμα τους. “Τότε αποφάσισα να κάνω κάτι για αυτό!”. Και “απλά” το έκαναν. Αυτό που για τον καθένα τους ήταν σημαντικό. Απλά βέβαια δε σημαίνει και εύκολα. Μάλλον το αντίθετο. Όμως άλλαξαν τη ζωή τους. Ή κυνήγησαν και πραγματοποίησαν τα όνειρά τους. Ή βάλθηκαν να κάνουν καλύτερη τη ζωή των άλλων. Κοιτάνε πάντα μπροστά, μιλάνε για ένα διαφορετικό αύριο. Γιατί TED θα μπορούσε να σημαίνει και αυτό:

Tomorrow Everything will be Different.

Extreme_city_by_silverandres22

Υπέροχοι άνθρωποι που όλοι τους ζούν στο σήμερα, κάποιοι είναι οι διπλανοί μας.  Και όλους αυτούς έχεις την ευκαιρία όχι μόνο να τους ακούσεις αλλά και να τους μιλήσεις. Έτσι απλά.

Ό,τι συμβαίνει δεν περιορίζεται μόνο στο αμφιθέατρο. Μπορεί εκεί μέσα κάποιος να σου μιλάει και μ’ ένα υπόγειο τρόπο να νοιώθεις να σε σπρώχνει να ξεκουνηθείς, ν’ αναρωτηθείς, να τολμήσεις, να κοιτάξεις μακριά στον ορίζοντα. Όμως η ενέργεια αυτή διαχέεται παντού. Κι έτσι, ας πούμε, μπορεί να γνωρίσεις κάποιον σαν κι εσένα από το κοινό, καθώς περνάει δίπλα σου και λίγο καιρό μετά, αυτός ο κάποιος, να σε σπρώξει ν’ αρχίσεις να γράφεις εδώ, να ξεκινήσεις το blogging. Απίθανο, ε; Κι όμως έτσι έγινε. Όμορφοι. μαγικοί κύκλοι, κάποιοι από τους οποίους δε θα σχηματιζόντουσαν ίσως ποτέ αν δεν δούλευε αυτός ο θετικός καταλύτης των TEDx.

Ειδικά δε σε συνθήκες κρίσης, είναι η ώρα που βγαίνεις από ένα γκρίζο κτίριο σ’ έναν απρόσμενο κήπο. Από τη σκιά στο φως. Ακόμα και ακούγοντας ανθρώπους που αναφέρονται στην πιο δύσκολη πλευρά της ζωής. Εκεί που υπάρχει φτώχεια, φευγιό, έγκλημα, ορφάνια, ρατσισμός, μόλυνση. Δεν το κάνουν όμως καταγγελτικά και αποστασιοποιημένα, αλλά επειδή είδαν το θετικό αντίκτυπο μιας προσπάθειας, επειδή ξέρουν πως μπορεί κάτι ν’ αλλάξει, έχουν να προτείνουν κάτι ή έστω έχουν ένα όνειρο να μοιραστούν.

Cloudy_sky_and_sunrays

Είναι λοιπόν όλα τέλεια; Σίγουρα όχι, ποτέ δεν είναι. Αλλά δε βρίσκω κανένα σοβαρό λόγο να μείνω στο τι πιθανόν ενοχλεί εμένα προσωπικά. Είναι ασήμαντο και δεν αλλάζει το αποτέλεσμα.  Ακόμα κι αν η διοργάνωση προωθούσε έμμεσα κάποια δικιά της ατζέντα ή αν με κάποιον τρόπο κέρδιζε παραπάνω οικονομικά (σημ. δεν έχω πληροφορίες για κανένα από τα δύο), ειλικρινά λίγο θα με ενδιέφερε, όσο είναι απέναντι μου εντάξει και μάλιστα με το παραπάνω..

Και πολλοί από εμάς έχουμε μέτρα σύγκρισης. Για επαγγελματικούς λόγους, έχουμε υποστεί ουκ ολίγες φορές βαρύγδουπα ονόματα που κοινοτυπούν, death-by-powerpoint παρουσιάσεις, κακούς ομιλητές, εκπροσώπους των χορηγών εκτός θέματος, διοργανώσεις διεκπεραιωτικές και φυσικά ακριβοπληρωμένες. Τα TEDx δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά. Χάρις στους ως επί το πλείστον νέους και χαμογελαστούς ανθρώπους είναι το ακριβώς αντίθετο. Και το εκπληκτικό είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που φέρουν εις πέρας τη διοργάνωση είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εθελοντές. Αδιανόητο, ε; Κάποιοι τύποι που για το κέφι τους και με το μεράκι τους επιτυγχάνουν ένα εξαιρετικά υψηλό αποτέλεσμα. Και επικεφαλής όλων αυτών ένας-δυο άνθρωποι που πρώτοι είχαν το όραμα. 

Το σύνθημα του TED είναι “Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν” (Ideas worth spreading). Για μένα είναι λίγο. Το πνεύμα των ανθρώπων (εθελοντών κι ομιλητών) που δίνουν νόημα στα TED σηματοδοτεί κάτι πολύ πιο μεγάλο. Το πώς και το ότι αξίζει να ζεις. Αν ήταν στο χέρι μου το Ideas Worth Spreading θα το έκανα

Life Worth Living. 

“Καλά,” θα μου πει κάποιος, “εσύ που τόσα έχεις γράψει για τα παιδιά σου, το TED σε πείθει για την αξία της ζωής;” Όχι ακριβώς. Τα παιδιά όμως μαζί με ότι όμορφο φέρνουν στη ζωή μας, μεγαλώνουν τους φόβους και τα βάρη μας. Στην τελική, το φωτεινότερο αύριο τους ανήκει πολύ περισσότερο απ’ ότι σε μας. Το αύριο αυτό όμως το χτίζουμε εμείς “οι μεγάλοι” σήμερα. Όσο καλύτερα είμαστε εμείς, όσο καλύτεροι γινόμαστε, όσο καλύτερα χτίζουμε, τόσο πιο όμορφο και φωτεινό θα είναι το μέλλον τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ουκ ολίγοι ομιλητές αναφέρονται σε παιδιά ή στα παιδιά τους.

sgt_stegi_grammaton_tehnon

 

Αναρωτιέμαι αν ανήκω σ’ αυτή την κυψέλη που σφύζει από ζωή κάθε τόσο. Ίσως όχι όσο κάποιος νεώτερος, χωρίς “υποχρεώσεις”, με πολύ μεγαλύτερη όρεξη, τόλμη και αντοχή για ρίσκα. Από την άλλη, έχοντας δει πολλά, μπορώ πια ν’ αξιολογώ ότι ακούω πιο εύκολα, να καταλαβαίνω τι είναι εφικτό πιο γρήγορα. Ίσως και ν’ απολαμβάνω τις ενέσεις ενδορφίνης περισσότερο! Σαν το σεξ στην τρίτη ηλικία. 

Έκλεισα ήδη τα τέσσερα χρόνια ως TEDxster και από “μωρό” έγινα πια TEDdy boy! 

Άντε και του χρόνου!

Advertisements

2 thoughts on “ΕΙΜΑΙ TEDdy-boy!

  1. Ένιωσα κι εγώ τις ενδορφίνες να κυλούν στο σώμα μου διαβάζοντάς το! Φέτος θα ακούσω για πρώτη φορά τους ομιλητές του TEDx, όχι στο φυσικό του χώρο αλλά σε ταυτόχρονη μετάδοση. Ανυπομονώ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s