ΕΣΥ, ΤΙ ΘΑ ‘ΚΑΝΕΣ;

Εσύ λοιπόν τώρα που με διαβάζεις, είσαι μπροστά στην οθόνη σου, έτσι; Κάθεσαι στην καρέκλα σου. Κάπου κοντά είναι το κρεββάτι σου και αν έχεις παιδιά είναι και τα δικά τους κρεββατάκια, όπου κάθε βράδυ μπορείς να τα σκεπάσεις, να τα φιλήσεις και να τους πεις καληνύχτα. Θα κοιμηθούν όσο χρειάζεται. Το ψυγείο έχει γάλα. Όποτε τελειώσει πετάγεσαι στο σούπερ μάρκετ, ακόμα και στο περίπτερο αν είναι ανάγκη. Θα βρείς. Για να με διαβάζεις, έχεις ηλεκτρικό. Υποθέτω ότι έχεις και για γάλα. Και για πολλά άλλα…

Αν αυτή τη στιγμή άκουγες θορύβους που δεν έχεις ξανανιώσει. Κροταλίσματα. Εκρήξεις. Στην αρχή πιο μακριά και μετά όλο και να ζυγώνουν. Αν τα φώτα σβήσουν, το νερό στις βρύσες στερέψει. Αν δεις το απέναντι σπίτι να τινάζεται στον αέρα. Τα τζάμια σου να σπάνε, να μπαίνει σκόνη παντού. Αν το μόνο που μπορείς είναι να τρέξεις να κουκουλώσεις το παιδί σου με την αγκαλιά σου. Αν είναι αδύνατο να επικοινωνήσεις με τους αγαπημένους σου γιατί δε δουλεύει κανένα τηλέφωνο. Αν χτυπηθεί το διπλανό σπίτι και μετά ακούσεις φωνές γνωστές της μάνας σου, του αδελφού σου, του γειτονόπουλου για μια στιγμή να κορυφώνονται και μετά να σβήνουν. Αν διαλυθούν τα πάντα στο δικό σου σπίτι, αλλά τουλάχιστον μείνετε ζωντανοί. Αν την ώρα που σκέφτεσαι να πεταχτείς έξω, ακούσεις ερπύστριες να πλησιάζουν. Ένα τεθωρακισμένο να περνάει από κάτω. Αν δεις γύρω του άντρες με το δάκτυλο στη σκανδάλη να πυροβολούν ότι κινείται και ότι (νομίζουν ότι) μπορεί να τους απειλήσει. Αν ένα κροτάλισμα γίνει τρύπες στο διπλανό σου τοίχο, εκατοστά πάνω από το κεφάλι του παιδιού σου που είναι πια τόσο τρομαγμένο που και το κλάμα του δύσκολο είναι, αλλά βλέπεις τα μάτια του τεντωμένα. Αν νοιώθεις ακόμα την ανάγκη και την υποχρέωση να αγωνιστείς για να μην πεθάνει, για να έχει έστω και μια ελπίδα να ζήσει όσο του αναλογεί. Να ξαναφάει, να ξαναπιεί καθαρό νερό, να ξανακοιμηθεί όσο χρειάζεται, να ξαναπαίξει, να μάθει να διαβάζει, να, να, να,….

ΕΣΥ, ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ; ΚΟΙΤΑ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΟΥ: ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΛΕΓΕΣ ΝΑ ΠΑΣ;

Πού είναι το εφικτό ‘πιο μακριά’ απ’ όλα αυτά; Πού θα ήλπιζες ότι υπάρχει μια κάποια περίπτωση να συνεχίσετε να ζείτε;

Ανακατεμένοι σ’ έναν αχανή καταυλισμό; Σε τόπο ξερό όπου η κάθε μέρα είναι ένας καινούργιος πόλεμος για τη σταγόνα και τη μπουκιά ζωής που σου δίνει κάποιος ξένος; Όπου εσύ πια δε μπορείς να κερδήσεις τη ζωή σου, δε μπορείς να είσαι κύριος της μοίρας σου; Κυριευμένος από αγανάκτηση, θυμό πολύ, με τις εικόνες της παλιάς ζωής και όσων τόσο αναπάντεχα δε θα ξαναδείς, να σε πνίγουν; Τι θα κάνεις γι αυτό το παιδί που σου έχει μείνει να στάξεις την αγάπη σου, αφού όλα τ’ άλλα αυλάκια σκεπάστηκαν για πάντα; Μ’ αυτό το μεγάλο χρέος, όταν κοιτάς γύρω σου και βλέπεις ένα τίποτα που και λεφτά να έχεις, με το τίποτα δε γίνεται προκοπή, πού θα σε σπρώξουν η ματιά του και η αγκαλιά του; Πίσω, εκεί στο πουθενά ή όπου πιστεύεις ότι θα βρεις ένα ελάχιστο κάτι; Ένα κρεβάτι, μια σκεπή, μια βρύση με νερό, λίγα μέτρα τοίχο; Μια γλάστρα να γιάνεις τον ξεριζωμό σου μέχρι να επιστρέψεις; Ή αν δεν καταφέρεις το πίσω, μια ευκαιρία να ξαναφυτρώσεις;

Τουλάχιστον το παιδί. Να μην τα ξαναπεράσει αυτά. Να είναι κάπου που δε θα απειλείται πια. Κι ας μην έχει.

ΛΟΙΠΟΝ;

Αν τα χάσεις όλα,

ΟΛΑ όμως

και σου έχει μείνει μόνο

η αναπνοή σου, τα πόδια σου,

και η ζωή του στα χέρια σου,

ίσως και η ελάχιστη ελπίδα για λίγη αξιοπρέπεια,

εσύ, ναι ΕΣΥ!

ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ;

Advertisements

4 thoughts on “ΕΣΥ, ΤΙ ΘΑ ‘ΚΑΝΕΣ;

  1. 2323a says:

    Ναι, αυτό ακριβώς θα έκανα, με κάθε ρίσκο…Πως γραφεις έτσι…δεν αφήνεις γωνιά χωρίς να την αγγίξεις.

  2. mommamachi says:

    αχ βρε Κωνσταντίνε πως μας απογύμνωσες με μιας;; πως έβαλες στο χαρτί όλες τις μύχιες σκέψεις μας και όλους τους φόβους μας?

  3. konstantina says:

    Ανατριχιαστικό.Και μόνο στη σκέψη ότι τα παιδιά μου θα μπορούσαν να ζήσουν κάτι τέτοιο τρέμω από το φόβο.Και φυσικά δε θα υπήρχε δεύτερη σκέψη θα έκανα τα αδύνατα δυνατά να φύγω με οποίο προσωπικό κόστος προκειμένου να ζήσουν αυτά!Κανένας άνθρωπος δεν αξίζει να βιώνει τέτοιες καταστάσεις.

  4. «Τουλάχιστον το παιδί»… αυτό το λέει όλα, τα περιλαμβάνει όλα και τα σκεπάζει όλα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s